Looiproces

Onder looien verstaan wij het conserveren van huiden of vachten. Wij laten de huiden looien op een manier waarmee de natuurlijke eigenschappen van een huid of vacht wordt behouden. Het leer blijft soepel, het haar zacht en de kleur natuurlijk. Iedere handeling wordt gedaan met aandacht en respect voor het materiaal en milieu.

Het looien gebeurt in het volgende ambachtelijk en arbeidsintensief proces

De huiden en vachten zijn een restproduct en brengen wij zelf in afwisselend met huiden die wij inkopen. Het is heel belangrijk dat de ruwe huiden of vachten in pekel (zout) worden bewaard, dit voorkomt rotting en kale plekken. De huiden en vachten worden allemaal geselecteerd op kwaliteit, alleen die van gezonde dieren zonder slachtfouten of verfstrepen komen door de inspectie.

In een grote looibak, met warm water en zeep, worden de huiden of vachten een nacht lang gewassen. worden ze ontdaan van vuil. Na het wassen, wordt met een ontvleesmachine de achtergebleven vet- en vleesresten verwijderd. Daarna worden de ze nogmaals gewassen.

Ze zijn nu schoon, maar om verdere ontbinding te voorkomen worden ze ondergedompeld in een grote bak met zout, zuur en vet. Dit doodt alle bacteriën. Het looien gebeurt met milieuvriendelijke stoffen, waardoor het leer voller, zachter en dikker blijft. Bij de looiing wordt gebruik gemaakt van aluin (beitsmiddel), synthetische- en natuurlijke looistoffen. De synthetische looistof geeft meer vulling.

Doordat de huiden en vachten na het wassen en looien erg nat zijn, wordt met een wringmachine het meeste vocht er uit geperst. Op een verwarmde zolder worden de vachten vervolgens drie dagen lang verder gedroogd. Wanneer de vachten voor ongeveer 90% gedroogd zijn, worden ze met een stolmachine opgerekt. Dit maakt ze weer soepel.

Om het leer egaal te houden, wordt het langs een schuur/slijpmachine gehaald. Vervolgens worden de vachten gekamd. Eerst met een kammachine, daarna nogmaals met de hand. Na het kammen worden de vachten handmatig in model gesneden. Tot slot worden ze met de strijkmachine gestreken, hierdoor krijgt de vacht een mooie natuurlijke glans.

De huiden zijn nu klaar voor de verkoop. In het Nederlandse atelier worden de huiden verder verwerkt tot tassen en accessoires.